Oerol is een van de bekendste theaterfestivals van Nederland en vindt ieder jaar plaats op het eiland Terschelling. Tien dagen lang kunnen theaterliefhebbers hun hart op halen en kennis maken met de nieuwste toneelstukken, evenals bekend en nieuw acteertalent. Het festival vindt altijd plaats in de maand juni.
Oerol is in 1981 in het leven geroepen door Joop Mulder, inmiddels helaas overleden, en het jaar erop vond de eerste editie plaats. Oerol is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste en bekendste locatietheaters van Europa, waarbij samen met het Staatsbosbeheer rekening wordt gehouden met de omringende natuur. Die zo typerend is voor deze theater ervaring en waar 55.000 mensen ieder jaar met plezier genieten van zowel de toneelstukken, overige cultuur en uiteaard de geweldige Nederlands natuur.
Oerol door de jaren heen
Dankzij de rijke geschiedenis heeft Oerol al heel wat mooie momenten opgeleverd, en ook ikzelf verheug me ieder jaar weer op een lange week vol inspiratie in het bijzijn van mooie mensen. Maar ook als je niet aanwezig kunt zijn, zendt NPO tegenwoordig delen van het festival uit.
De naam Oerol is het Friese woord voor overal, dat afkomstig is uit de periode waarin de koeien in een bepaalde tijd van het jaar de vrijheid kregen om overal te grazen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het gebruik opgeheven en niet meer teruggekeerd. Wat wel is gebleven is een eerbetoon aan de oprichter en kunstenaar Marc van Vliet. Hij heeft een landschapskunstwerk gemaakt om Joop Mulder te blijven herinneren. Ook is er een bankje met een beroemde uitspraak “watdataangaat”. Een andere quote uit de mond van oprichter Mulder is: “Als je niet bang wordt van je dromen zijn ze niet groot genoeg”.
Het Oerol festival heeft ieder jaar een ander thema, en in 2006 was dit bijvoorbeeld Landverraders en in 1998 was het Diepte van Oceanen. In 1998 kwamen er al meer dan 30.000 bezoekers naar het festival, wat een behoorlijke groei is. Ooit begonnen als alternatief en kleinschalig, werd het een plek voor acteurs om te experimenteren en ontdekken. En voor het publiek om tien dagen lang te vullen met het bijwonen van toneelstukken en andere soort optredens. Op Oerol geniet je naast theater namelijk ook van muziek, gesprekken, storytelling en kun je deelnemen aan werkplaats experimenten.
Een aantal Oerol weetjes op een rij:
- De Oerol merchandise is ook te koop bij de VVV van Terschelling, van badjassen en handdoeken tot fannypacks
- Als Oerol vrijwilliger krijg je een festivalbandje, korting op voorstellingen en een gratis campingplek
- De Joop Mulder Plak wordt ieder jaar uitgereikt aan een kunstenaar en heeft een waarde van €10.000
- Als residentie heb je de mogelijkheid om op Terschelling te verblijven en onderzoek te doen om nieuwe ideeën te ontwikkelen
- Een festivalbandje is onmisbaar om Oerol te bezoeken, voor voorstellingen kun je losse tickets kopen als je zo’n bandje hebt
- Vriend van Oerol kun je worden om het festival een handje te helpen en een warm hart toe te dragen
- Je zal de boot moeten nemen om op het eiland Terschelling te komen, deze vertrekt vanuit Harlingen
- Het beste vervoersmiddel tijdens Oerol is de fiets
- Voor kinderen is er op Oerol altijd voldoende te beleven
Oerol 2023
Oerol 2023 is mij behoorlijk bijgebleven en ik vertel dan ook graag over een aantal voorstellingen die toen plaatsvonden. Zoals Zandscheppers, dat gaat over zand: de meest gebruikte grondstof ter wereld. Nadine Sterk, Lonny van Ryswyck en Maarten Kolk van Zandscheppers willen bezoekers laten nadenken over dit natuurlijke materiaal en de impact die het heeft op onze aarde dat er steeds meer zand wordt afgegraven. Een thema dat perfect pastte bij het hedendaagse Oerol, waarbij meer eiland en minder theater de kern is. Hieronder een indruk van Zandscheppers:
How To Exit a Reality (Attempt 1 of 19) uit handen van Andrea Božić en Julia Willms, namen bezoekers mee in een reis door de tijd in de vorm van een escaperoom. Ieder uitgang leidde tot een andere realiteit, waardoor je het gevoel kreeg dat je droomde. Al helemaal met de natuur van Terschelling op de achtergrond.
Tenslotte Bonnefooi, geen theater maar muziek. Bonnefooi is een DJ met een bijzondere muzieksmaak. Op de mix met Afrikaanse en Carribische ivloeden kon je je heerlijk laten gaan.